Ontwerpteam vernieuwing gemeentehuis Elburg – Aanbestedingsnieuws

Ontwerpteam vernieuwing gemeentehuis Elburg

Foto: Google Streetview

De gemeente Elburg is gelegen in de provincie Gelderland, aan het Veluwemeer en het Drontermeer. De huidige gemeente Elburg bestaat uit de kernen Elburg, Hoge Enk, Oostendorp, Doornspijk en ‘t Harde met een totale oppervlakte van 6.591 hectare en ongeveer 24.000 inwoners. De hoofdplaats van de gemeente is Elburg. Hier is ook het huidige gemeentehuis gelegen. De gemeente heeft 278 medewerkers, waarvan er 233 in het gemeentehuis werkzaam zijn. De gemeente Elburg is voornemens om het bestaande gemeentehuis (in gebruik genomen in 1985) te transformeren naar nieuwe huisvesting. De redenen hiervoor zijn:
• De werkomgeving is op diverse punten ongezond en niet meer van deze tijd.
• De inrichting van het gemeentehuis past niet bij de beoogde manier van werken (functionaliteit van de inrichting).
• Het gemeentehuis is niet duurzaam
Voor het nieuwe gemeentehuis wordt rekening gehouden met 175 werkplekken (voor maximaal 250 collega’s). Hiervoor, en voor de andere noodzakelijke functies binnen een gemeentehuis wordt rekening gehouden met 5.500m2 BVO.

Om te komen tot een nieuw gemeentehuis is een functioneel en ruimtelijk programma van eisen (PvE) opgesteld, het technische PvE zal door het integrale ontwerpteam opgesteld dienen te worden na vaststelling van het uit te werken scenario. In de inschrijffase zal het integrale PvE met de inschrijvers
gedeeld worden. Op basis van dit PvE zijn diverse ontwikkelscenario’s onderzocht. Hierbij zijn varianten met volledige sloop en nieuwbouw en varianten waarbij gebruik wordt gemaakt van het bestaande casco vergeleken op mogelijkheden, risico’s (waaronder bestemmingsplan), kosten en duurzaamheid.

De gemeente Elburg selecteert een integraal ontwerpteam die in de schetsontwerpfase vier varianten voor de vernieuwing van het gemeentehuis verder dient te onderzoeken en uit te werken. Het integrale ontwerpteam dient de opdrachtgever te adviseren over de verschillende varianten. Op basis van de adviezen van het integrale ontwerpteam zal de gemeenteraad een voorkeursscenario goedkeuren dat verder uitgewerkt dient te worden t/m het Technisch Ontwerp. De vier varianten die onderzocht dienen te worden in de schetsontwerpfase zijn;

  • Variant 1: Volledige renovatie in één keer
  • Variant 2: Gefaseerde renovatie
  • Variant 3: Creatief kijken met frisse blik
  • Variant 4: Compacte Deelrenovatie

Deze vier varianten dienen uitgewerkt te worden tot een niveau waardoor er een vergelijking op verschillende aspecten tussen de varianten gemaakt kan worden. De aspecten die hierbij beschouwd moeten kunnen worden zijn;
• Visueel ontwerp (op schetsontwerpniveau);
• Investering en exploitatielasten per fase en totale investering (in tijd uitgezet) inclusief onderbouwing;
• Inzicht in faseringskosten (voor scenario’s 2, 3 en 4) ten opzichte van de totale investering;
• Noodzaak voor tijdelijke huisvesting (veronderstelling is dat dit in scenario 1, 2 en 3 nodig is)
• Opbrengsten in de tijd;
• Gevolgen voor de organisatie (in termen van verhuisbewegingen, overlast etc.)
• Gevolgen voor de omgeving;
• Risico’s, kansen en mogelijke mitigerende maatregelen.
Het monumentale pand “Het Voorhuis” is niet nodig binnen de ontwikkeling en zal ontkoppeld en afgestoten worden.

De scope van deze opdracht betreft een variantenstudie om een voorkeursscenario vast te stellen en vervolgens het totaalontwerp- en advies voor de transformatie (of renovatie) van het gemeentehuis. De basis daarvoor wordt gevormd door het Programma van Eisen. Het technisch Programma van Eisen dient opgesteld te worden door het integrale ontwerpteam zodra er een voorkeursscenario is gekozen. Een onderzoek naar de wijze waarop door fasering een deel van de investering naar de verdere toekomst zou kunnen worden geschoven in de schetsontwerpfase tot de opgave van het ontwerpteam.

Er wordt uitgegaan van een traditionele aanbesteding van de sloop en uitvoerende werkzaamheden op basis van bestekstukken die door opdrachtnemer worden opgesteld. Als onderdeel van de selectie van de uitvoerende partijen zal een dialoogronde worden doorlopen. Uitgangspunt is dat eventuele
optimalisatiemogelijkheden die hieruit voortkomen in overleg in het ontwerp worden verwerkt voor dit wordt uitgevoerd. Het ontwerpteam dient dan ook rekening te houden met een optimalisatie van het ontwerp n.a.v. deze dialoogronde.

De uitvoering van de opdracht vindt plaats aansluitend op de gunning (beoogd op eind januari). Doelstelling is om de inschrijffase van de uitvoerende werkzaamheden in maart 2026 op te starten op basis van een Technisch Ontwerp zoals door het integraal ontwerpteam opgesteld.

Aanbesteder volgt met deze aanbesteding een niet-openbare procedure. De procedure vangt aan met de selectiefase, waarna de inschrijvingsfase volgt.

Bron: Tenderned dinsdag 20 augustus 2024 https://www.tenderned.nl/aankondigingen/overzicht/346228

Aanbestedingsnieuws 9e jaargang editie 21 augustus 2024

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *