Zuid-holland strijdt tegen Amerikaanse rivierkreeft – Aanbestedingsnieuws

Zuid-holland strijdt tegen Amerikaanse rivierkreeft

Volgens Ge­de­pu­teer­de Arne We­ver­ling (Wa­ter)bedreigt de rivierkreeft de biodiversiteit (de hoeveelheid diersoorten): “De Ame­ri­kaan­se ri­vier­kreeft zorgt voor gro­te pro­ble­men, waar­mee onze doe­len voor het ver­be­te­ren van de wa­ter­kwa­li­teit en na­tuur in ge­vaar ko­men. Ik ben dan ook blij dat we, met steun van­uit onze Pro­vin­ci­a­le Sta­ten, aan de slag kun­nen. Deze ge­za­men­lij­ke aan­pak moet be­lang­rij­ke in­zich­ten op­le­ve­ren over wel­ke aan­pak ef­fi­ciënt en ef­fec­tief is. Het mi­nis­te­rie – dat ver­ant­woor­de­lijk is voor de aan­pak van deze ri­vier­kreeft – kan op ba­sis van deze in­zich­ten een ver­volg­aan­pak ont­wik­ke­len.”

Het aan­tal Ame­ri­kaan­se ri­vier­kreef­ten is ex­plo­sief toe­ge­no­men en vor­men volgend het provinciebestuur een groot pro­bleem in Zuid-Hol­land en de rest van Ne­der­land. Deze ri­vier­kreef­ten, die van na­tu­re niet in Ne­der­land voor­ko­men, eten en ver­nielen bij­voor­beeld wa­ter­plan­ten. Dit heeft ge­vol­gen voor die­ren die van na­tu­re wel in onze wa­te­ren voor­ko­men en die af­han­ke­lijk zijn van deze plan­ten. De res­tan­ten van de plan­ten vor­men bag­ger, dat slecht is voor de wa­ter­kwa­li­teit. Ook zijn de graaf­ac­ti­vi­tei­ten van deze dier­tjes een po­ten­ti­eel ri­si­co voor dij­ken en oe­vers.

De af­ge­lo­pen ja­ren zijn er ver­schil­len­de on­der­zoe­ken uit­ge­voerd. Deze on­der­zoe­ken rich­ten zich met name op de ne­ga­tie­ve im­pact van de ri­vier­kreeft op de bi­o­di­ver­si­teit en de wa­ter­sys­te­men. Een per­spec­tief over hoe het pro­bleem op­ge­lost kan wor­den ont­breekt. Zo is het on­dui­de­lijk wel­ke in­rich­ting van het wa­ter­sys­teem, bij­voor­beeld aan­pas­sin­gen aan de bo­dem van slo­ten of aan de wa­ter­kant, de po­pu­la­tie­groei van ri­vier­kreef­ten remt. Ook is er nog geen be­we­zen ef­fec­tief vang­mid­del ont­wik­keld dat het pro­bleem te­gen aan­vaard­ba­re kos­ten snel en blij­vend op­lost.

Wat wel dui­de­lijk is, is dat het met de hui­di­ge ken­nis, kun­de en fi­nan­ciële mid­de­len nu niet reëel is om de ge­he­le ri­vier­kreef­ten­po­pu­la­tie weg te ne­men. Daar­om zet­ten we met deze pi­lot in op het ge­lijk­tij­dig weg­van­gen en op­doen van er­va­ring, zo­dat we tot een aan­pak kun­nen ko­men die ook in an­de­re ge­bie­den dan de Krim­pe­ner­waard is in te zet­ten. Ge­lijk­tij­dig wer­ken we aan een over­zicht van lo­ca­ties waar de ge­vol­gen en ri­si­co’s het grootst zijn.

In 2021 is de pro­vin­cie sa­men met het Hoog­heem­raad­schap van Schie­land en de Krim­pe­ner­waard een eer­ste ge­za­men­lij­ke pi­lot ge­start in de Krim­pe­ner­waard voor het weg­van­gen van de ri­vier­kreef­ten. Na af­loop van deze pi­lot in 2023 bleef een ge­co­ör­di­neer­de aan­pak van­uit het Rijk uit. Om door te kun­nen gaan met het af­van­gen van de ri­vier­kreef­ten heeft Pro­vin­ci­a­le Sta­ten in juli 2024 een be­drag van €200.000,- vrij­ge­maakt. Op aan­drin­gen van voor­ma­lig ge­de­pu­teer­de Je­an­net­te Bal­jeu heeft LVVN be­gin sep­tem­ber aan­vul­lend €200.000,- be­schik­baar ge­steld.

Ge­de­pu­teer­de Pot­jer (Na­tuur): “Met de vrij­ge­maak­te €400.000,- kan slechts een klein deel van de Krim­pe­ner­waard be­vist wor­den. Daar­om wor­den de fi­nan­ciële mid­de­len dit­maal niet in­ge­zet op het dras­tisch weg­van­gen van de ri­vier­kreef­ten met fui­ken en kor­ven, maar is de aan­pak ge­richt op het zo ef­fi­ciënt mo­ge­lijk be­heer­sen van het pro­bleem door ver­schil­len­de vang­tui­gen en tech­nie­ken te tes­ten. Daar­mee ver­schilt deze pi­lot van de eer­de­re pi­lots.”

Bron: Zuid-holland, 27 september 2024

Bron afbeelding: NVWA, 27 september 2024

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Translate »