Ontwerpteam herbestemming kerk naar stadsbad Heerlen – Aanbestedingsnieuws

Ontwerpteam herbestemming kerk naar stadsbad Heerlen

Foto: Google Streetview

De Sint-Franciscus van Assisikerk aan de Laanderstraat 33 is de locatie voor het stadsbad. In het kerkgebouw vinden geen diensten meer plaats. De kapel in het kerkgebouw is op dit moment voor publiek toegankelijk, maar krijgt naar verwachting géén plek in het stadsbad.  Het naastgelegen kloostergebouw (Laanderstraat 31), dat nu onderdeel uitmaakt van het gehele ensemble, ligt eveneens leeg. Het kloostergebouw wordt vooralsnog niet meegenomen in het ontwerp van het stadsbad. Het bouwvolume van het kloostergebouw wordt gescheiden van het stadsbad op de kadastrale grens. Het buitenterrein van het kloostergebouw kan deels meegenomen worden in het ontwerp van het stadsbad mits onderbouwd kan worden dat dit voor de kwaliteit en functionaliteit van het stadsbad noodzakelijk is. De focus ligt hiermee op het stadsbad, waarbij de gemeente in de toekomst de kansen tot herontwikkeling van het kloostergebouw onderzoekt.

Het kerkgebouw betreft een rijksmonument en heeft een sterke verbondenheid met de geschiedenis van Heerlen. Het gebouw heeft een hoge architectonische waarde en is door zijn ligging stedenbouwkundig van groot belang. Een nieuwe functie geeft het kerkgebouw nieuw bestaansrecht en daarmee een garantie voor behoud van het monument. De invulling met een zwembad zorgt ervoor dat het iconisch kerkgebouw qua bouwkundige staat bij de tijd wordt gebracht en haar maatschappelijke waarde voor de stad vervuld kan blijven.

Het stadsbad heeft de potentie om bezoekers en geïnteresseerden te trekken door zijn unieke identiteit en bijzondere herbestemming. Het resultaat zal verwondering en veel waardering oproepen en een kwaliteitsimpuls zijn voor de leefbaarheid, de stad Heerlen en de Parkstad-regio. De toekomstige invulling, die met groot respect voor de bijzondere monumentale waarde van het kerkgebouw moet worden ingepast, zal tevens met eerbied voor de oorspronkelijke religieuze functie van het gebouw worden uitgevoerd.

De zwem accommodatie dient te bestaan uit:

  • Een bassin van 10,4 x 25 meter (vierbaans)
  • Diepte bassin 2,60 meter (2,0 meter netto waterdiepte)
  • Beweegbare bodem over gehele oppervlak
  • Receptie
  • Kleinschalige horeca
  • Kleed- en doucheruimten
  • Toiletten
  • Personeelsruimten
  • Bergingen
  • Werkkasten
  • Technische ruimten

Optimalisatie van de exploitatielasten en duurzaamheid zijn belangrijke speerpunten voor de realisatie van het zwembad. Het totale programma beslaat ca. 1.700 m² BVO en is op zowel ruimtelijk, functioneel als op technisch vlak nader omschreven in een Programma van Eisen. De bouwkosten (ver)bouw (kerk)gebouw, terrein en inrichting) voor dit project worden geraamd op €7.000.000,- excl. BTW. Aanbesteder heeft de tot daartoe benodigde kredieten op dit moment deels ter beschikking.

Voor dit project kiest de aanbesteder ervoor om de benodigde werkzaamheden (integraal ontwerp enerzijds, bouw en onderhoud anderzijds) door twee partijen te laten verrichten. De partijen dienen echter op intensieve wijze samen te werken om het gewenste eindresultaat te bereiken. In deze aanbesteding wenst de aanbesteder een integraal ontwerpteam, bestaande uit diverse ontwerpdisciplines, te selecteren en contracteren. De aanbesteding geschiedt volgens een Europese niet-openbare procedure. Op 9 oktober 2024 is er een schouw voor gegadigden.  (NDR: Verdere info hierover ontbreekt in de aanbestedingsdocumenten.)

 

Bron: Tenderned zaterdag 28 september 2024 https://www.tenderned.nl/aankondigingen/overzicht/350975

Aanbestedingsnieuws 9e jaargang editie 30 september 2024

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Translate »