AM bouwt aan koopwoningen Geins met ondererfpacht – Aanbestedingsnieuws

AM bouwt aan koopwoningen Geins met ondererfpacht

De bouw van 134 woningen in Geins in Amsterdam Zuidoost is officieel gestart. Het woningaanbod is gericht op het toegankelijk maken van koopwoningen voor een brede doelgroep. Zo zijn 89 appartementen aangeboden met KoopStart. Met deze regeling maken gebiedsontwikkelaar AM en de gemeente Amsterdam woningen toegankelijk voor starters op de woningmarkt.

Met KoopStart worden de woningen voor een lagere prijs dan de marktwaarde verkocht. Hierdoor kunnen appartementen van 70 m2 verkocht worden voor maximaal € 355.000,- v.o.n. inclusief eeuwigdurend afgekocht erfpacht. In dit geval verleent AM een zogenaamde ‘koperskorting’ op de getaxeerde marktwaarde. Wanneer de woning wordt verkocht, betaalt de koper deze koperskorting terug aan AM. Ook deelt AM mee in de eventuele waardeontwikkeling. Dit is de eerste keer dat er in de gemeente Amsterdam KoopStart is toegepast.

 

Stadsdeelbestuurder Ruimtelijke Ordening en Wonen, Simion Blom: ‘Het is voor mij, voor stadsdeel Zuidoost, van essentieel belang dat we streven naar betaalbare woningen voor alle inwoners van Amsterdam Zuidoost. Dat betekent voor mij óók woningen voor lagere en middeninkomensgroepen. Ik stimuleer dan ook creatieve manieren met betaalbare koopwoningen. KoopStart is zo’n voorbeeld, waarbij we vernieuwend zijn en het mogelijk maken dat er betaalbare huizen in Zuidoost op de markt komen. Dit helpt mensen die – vaak voor het eerst – een betaalbare woning willen kopen in Zuidoost. Ik ben dan ook heel blij dat 47% van de woningen verkocht is aan bewoners uit ons stadsdeel.’

Geins is een zeer duurzaam project en heeft een uitmuntende BENG-2 score (Bijna Energieneutrale Gebouwen). De gebouwen worden natuurinclusief ontworpen met waterretentie, nestkasten en groen. Een intelligent energiesysteem zorgt ervoor dat energie lokaal wordt gebruikt en uitgewisseld. Ook is er veel aandacht voor duurzame mobiliteit. Zo komt er een mobiliteitshub met deelauto’s en -fietsen.

Het ontwerp is van de hand van architectenbureau INBO, de grote gemeenschappelijke binnentuinen zijn een ontwerp van landschapsarchitect Felixx.

Bron: AM, 4 September 2024

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *