Ballast Nedam wint ontwikkling Van der Kunbuurt Amsteloever – Aanbestedingsnieuws

Ballast Nedam wint ontwikkling Van der Kunbuurt Amsteloever

Amsterdam heeft het plan van Ballast Nedam Development gekozen om Amstelstation-Amsteloever kavel 3 en 4, ook bekend als de Van der Kunbuurt, te herontwikkelen. In het winnende plan komen hier circa 335 woningen, een daktuin, buurtkamer, openbare parkeergarage en ruimte voor horeca en detailhandel.

Volgens de gemeente is het duurzame hoogbouw en ook nog “een verrijking voor de buurt Amstelstation-Amsteloever”. Het ontwerp grijpt terug op de kenmerkende architectuur van de Amsterdamse School en het Amstelstation. Volgens de stad sluit het ontwerp goed aan op de bestaande hoogbouw en de architectuurtraditie van Amsterdam.

De ontwikkeling komt op de plek van een deel van de huidige woningen die vanaf eind 2024 worden gesloopt. Het nieuw te bouwen complex bestaat uit circa 335 woningen in een mix van middeldure huurwoningen en vrije sector koopwoningen. Het nieuw te bouwen complex is onderdeel van de ontwikkeling in de Van der Kunbuurt. Naast dit complex bouwt woningcorporatie Stadgenoot hier 400 sociale huurwoningen.

Onno Dwars (CEO Ballast Nedam Development): “Met deze ontwikkeling tussen de Amsteloever en het Amstelstation geven we een enorme impuls aan dit gebied. Samen met Stadgenoot wordt hier een wijk ontwikkeld waar voor elk segment van de woningmarkt extra ruimte ontstaat. We zijn trots op het ontwerp dat we vandaag presenteren. Hoogbouw met veel hout, veel ruimte voor biodiversiteit in de stad en in het openbaar gebied, de aansluiting op de bestaande stad en de prachtige publieke ruimten in en om de gebouwen beloven toonaangevend te worden. We kijken er naar uit om hier samen met de gemeente Amsterdam en Stadgenoot een succes van te maken!”

De gemeenschappelijke ruimtes grenzen aan de semi-openbare daktuin die op de parkeergarage wordt aangelegd. De daktuin wordt ingericht met eetbare kruiden, planten en heesters, en natuurlijke speelvoorzieningen. De tuin is volledig toegankelijk voor ouderen en mindervaliden en heeft verschillende entrees. Voor de bewoners is er tevens een collectieve daktuin op de onderbouw van de toren. Ronde private terrassen zorgen voor een aantrekkelijke verbinding tussen de twee tuinen.

Het plan is ontworpen in samenwerking met VMX Architects, Group A / CarbonLab, Felixx Landscape Architects, Heddes Bouw & Ontwikkeling, WSP, W/E Adviseurs en Linkeroever. De artist impressions zijn gemaakt door WAX.

Bron: Amsterdam, 3 september 2024

NB Aanbestedingsnieuws viel ineens op dat op al het artwork de zon schijnt. Dat kan in het echt met al die geplande hoogbouw nog knap tegenvallen. En als de zon er dan werkelijk op schijnt, kan het zomaar te heet zijn voor een tuin met zoals op de visual duidelijk zichtbaar nauwelijks irrigatie voor de bomen in een zeer bestrate omgeving. Zodat je de bomen moet bijwateren. Misschien komen de visual architecten niet uit het platteland en weten ze niet dat je bomen normaal gesproken geen water hoeft te geven. Dat is alleen nodig bij herplanting in de woestijn.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *