Renovatie kademuur Turfkaai Middelburg (Update) – Aanbestedingsnieuws

Renovatie kademuur Turfkaai Middelburg (Update)

Turfkaai Middelburg. Foto: Google Streetview

We zagen het gisteren al maar onze mantel der liefde is groot. Desondanks heeft aanbesteder besloten de aanbesteding opnieuw te plaatsen, maar nu met de juiste aanbestedende dienst. De link onderaan dit artikel leidt nu naar de vroegtijdig beëindigde aanbesteding. De juiste link nu is: https://www.tenderned.nl/aankondigingen/overzicht/347111

In het centrum van Middelburg bevindt zich langs de Binnenhaven de Turfkaai. De kademuur is gelegen langs straten Nieuwe Haven, Turfkaai en Houtkaai, De gemeente Middelburg is van plan de kade te renoveren. Hierbij hoopt de gemeente de volgende doelstellingen te bereiken:
– Een robuuste kademuur met een levensduur van 100 jaar;
– Volledig hergebruik van de bestaande metselwerk gewelven;
– Behoud van het huidige aanzicht van de kademuur;
– Geen schade aan objecten en panden in de omgeving van de kademuur tijdens en t.g.v. de realisatie;
– Vernieuwing van de inrichting van het maaiveld, waarmee de leefbaarheid van het gebied vergroot wordt en vergroening doorgevoerd wordt.
– Een tevreden omgeving tijdens de realisatie inclusief goede bereikbaarheid / doorstroming van verkeer.
– Veilige realisatie binnen budget en planning.

De huidige kadeconstructie is vermoedelijk gerealiseerd rond 1901. De Turfkaai is gelegen aan de noordelijke zijde van de Binnenhaven. Aan de noordoostelijke zijde van de kade bevindt zich de Koningsbrug. Aan de zuidwestelijke zijde bevindt zich de Spinhuisbrug. Aan de westelijke zijde van de Spinhuisbrug is een schut- en spuisluis aanwezig. Tussen de twee hiervoor genoemde bruggen in ligt de Sint Janvoetbrug.De kademuur heeft een functie als grondkering en maakt ook onderdeel uit van de regionale waterkering die in beheer is bij Waterschap Scheldestromen. De kademuur valt onder het beschermd stadsgezicht van Middelburg. Dit betekent dat de uitstraling van de kademuren bij groot onderhoud, versterking of vervanging behouden moet
blijven. De kademuren hebben geen monumentale status maar vallen wel in het Middelburgs profiel en hebben een hoge cultuurhistorische waarde. Een groot aantal van de panden die gelegen zijn langs de Nieuwe Haven, Turfkaai en Houtkaai zijn monumentaal. Gezien de beperkte doorvaarthoogte van de Koningsbrug (2,2 m bij normaal kanaalpeil van NAP+0,9m) wordt de Binnenhaven alleen bevaren door kleine recreatie- en rondvaartboten. Langs de Turfkaai liggen geen (woon)schepen afgemeerd er zijn ook geen afmeervoorzieningen aanwezig. Aan de westelijke zijde van de Sint Janvoetbrug is een hellingbaan aanwezig. Deze wordt echter niet meer als dusdanig gebruikt. De kademuur heeft een lengte van circa 265 m en bestaat uit twee verschillende type
kadeconstructies. Het grootste deel van de kade is uitgevoerd met stalen profielen (kubbestijlen) met daarin gewelfd metselwerk (wulfjes) (type 1); dit gaat om zo’n 226 m kade. Twee kleinere kadedelen zijn uitgevoerd als een gewichtsmuur (type 2), gezamenlijk zo’n 39 m. De kademuren type 1 worden binnen dit project grootschalig gerenoveerd. Dit betreft een vrijwel volledige vervanging van de kade, waarbij de bestaande wulfjes worden geïntegreerd in de nieuwe kademuur. Voor de kademuren type 2 wordt alleen herstel van het metselwerk en voegwerk uitgevoerd en herstel of vervanging van de betonnen deksloof.

De gemeente Middelburg heeft een RAW bestek uitgewerkt ten behoeve van de realisatie van het werk en zoekt een ervaren aannemer die dit werk in deze complexe omgeving veilig en binnen budget en planning kan uitvoeren. De opdracht betreft een werk. Overeenkomstig het inkoop- en aanbestedingsbeleid van de gemeente Middelburg is voor een nationale niet-openbare procedure gekozen. Het gunningscriterium dat in de inschrijvingsfase zal worden gehanteerd is de economisch meest voordelige inschrijving op basis van de beste prijs-kwaliteitsverhouding (BPKV). De aanbestedende dienst is van plan om naast het prijscriterium ten minste de volgende kwaliteitscriteria te hanteren:
1) Hergebruik bestaande constructie;
2) Omgevingsmanagement en beperken overlast.
De genoemde kwaliteitscriteria zijn voorlopig en kunnen door omstandigheden wijzigen. Er kunnen derhalve geen rechten aan worden ontleend.

Bron: Tenderned dinsdag 27 augustus 2024 https://www.tenderned.nl/aankondigingen/overzicht/346933

Aanbestedingsnieuws 9e jaargang editie 28 augustus 2024

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *