Renovatie museumpark hoogbouw Hogeschool Rotterdam – Aanbestedingsnieuws

Renovatie museumpark hoogbouw Hogeschool Rotterdam

Foto: Google Streetview

De aanbestedende dienst is de rechtspersoon Hogeschool Rotterdam met al aan haar gelieerde onderdelen. Het doel van de van de aanbesteding  is een bouwteamovereenkomst te sluiten met één opdrachtnemer voor de renovatie van de hoogbouw op locatie Museumpark. De aanbesteder volgt met deze aanbesteding de niet-openbare procedure.

Hogeschool Rotterdam was van plan op haar locatie Museumpark Hoogbouw een nieuwe WKO-installatie te plaatsen, een gedeelte van het MJOP en een klimaatrenovatie uit te voeren. Nadat in november 2023 één van de natuurstenen gevelpanelen is losgeraakt en naar beneden is gevallen, is daar een volledige gevelrenovatie aan toegevoegd. Daarmee is de scope van het project dusdanig vergroot dat Hogeschool Rotterdam nu van plan is een bouwteampartner te contracteren die samen met haar komt tot een ontwerp en later het werk uitvoert.
De scope van de renovatie bestaat op hoofdlijnen uit de volgende werkzaamheden:
• de realisatie van de WKO-installatie;
• het vervangen van regelkasten, luchtbehandeling, gevelinstallatie en kanalisatie plafonds;
• het plaatsen van koelconvectoren en dakventilatoren;
• het aanpassen van de verdeelinrichting en brandmeldinstallaties;
• de vervanging van de gevelpanelen inclusief gevelisolatie;
• de vervanging van het glas;
• de verduurzaming van het dak.

De locatie Museumpark Hoogbouw is gevestigd aan het Burgemeester S’Jacobplein 1 te Rotterdam. Dit is een drukke binnenstedelijke locatie in de directe nabijheid van verschillende openbare voorzieningen zoals metrostation Dijkzicht en het Erasmus MC. Dit betekent dat er slechts beperkt ruimte is voor het uitvoeren van de verschillende werkzaamheden en het opzetten van een bouwplaats. Hierdoor kunnen de horizontale en verticale transporten een uitdaging worden, zeker gezien de aanrijroute van ambulances langs de locatie naar het ziekenhuis gaat. De verwachting is daarnaast dat het Sofia Kinderziekenhuis gedurende dezelfde periode ook werkzaamheden zal gaan verrichten wat de beschikbare openbare ruimte nog verder beperkt. Gedegen communicatie,
coördinatie en afstemming met de omgeving is dus noodzakelijk.

Het grootste werk zal de gevelrenovatie van de hoogbouw zijn. De hoogbouw is twaalf etages hoog en bedraagt ca. 14.800 m2 bruto vloeroppervlakte. De hoogbouw is geen beschermd stadsgezicht en heeft daarnaast ook geen monumentale status. De gevel dient te worden gesloopt en het in het
bouwteam uit te werken gevelontwerp zal moeten worden gerealiseerd. De gevelrenovatie zal ook gebruikt worden voor de integrale verduurzaming van het gebouw, wat het binnenklimaat van de locatie ook zal bevorderen.

Voor de nieuwe WKO-installatie heeft Hogeschool Rotterdam een uitgewerkt DO. Echter, door de integrale verduurzaming van de gevel dient de balans van de WKO te worden herijkt. Hierdoor moet het DO van de WKO gezien worden als een VO. Daarnaast is er mogelijk een optie om de WKO aan te sluiten op het Erasmus MC maar dit dient nog verder te worden onderzocht. Tijdens de uit te voeren werkzaamheden zal de exploitatie van Hogeschool Rotterdam doorgang blijven vinden en zal het onderwijs doordraaien. Hogeschool Rotterdam heeft daarnaast de voorkeur dat het restaurant op de begane grond, direct naast de hoogbouw, open kan blijven gedurende de werkzaamheden. Vanwege de doorgaande exploitatie, en de daardoor aanwezige medewerkers en studenten, dient de veiligheid altijd gewaarborgd te zijn. De sloop- en renovatiewerkzaamheden dienen binnen één schooljaar te worden voltooid. De
sloopwerkzaamheden moeten wegens een gegunde subsidie uiterlijk voor de zomer van 2025 starten. Daardoor is het verwachte moment voor oplevering van het project zomer 2026.

Hogeschool Rotterdam selecteert parallel aan deze aanbesteding een architect en adviseurs voor het opstellen van het VO van de gevel en de installaties.
Het resultaat van deze Europese aanbesteding is een ondertekende bouwteamovereenkomst met één partij voor uitvoering van de opdracht. Binnen de bouwteamovereenkomst is de opdrachtnemer als bouwteampartner verantwoordelijk voor het opstellen van een financieel haalbaar en uitvoerbaar
definitief ontwerp en technisch ontwerp. De architect en adviseurs nemen ook deel aan het bouwteam. De aannemer brengt in het bouwteam haar expertise in op het gebied van onder andere uitvoeringsmethodiek, bouwkosten, planning en fasering en overlastbeperking. Voortkomend uit de bouwteamovereenkomst sluit de opdrachtgever met de aannemer één realisatieovereenkomst op basis van de UAV 2012. De uitwerking van het uitvoeringsgereed ontwerp behoort tot de verantwoordelijkheid van de aannemer als onderdeel van de realisatieovereenkomst.

Bron: Tenderned zondag 25 augustus 2024 https://www.tenderned.nl/aankondigingen/overzicht/346717

Aanbestedingsnieuws 9e jaargang editie 27 augustus 2024

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *