Planten van bomen met nazorg en garantie Helmond – Aanbestedingsnieuws

Planten van bomen met nazorg en garantie Helmond

Illustratie: pixabay.com / susannp4

De komende vier jaren wil de gemeente Helmond minimaal 500 bomen per jaar planten. Door klimaatverandering neemt de hitte in de stedelijke omgeving toe. Bomen dragen bij aan meer koelteplekken in de stad. Het Helmondse doel is dat geplante bomen zo’n 30 jaar of meer in goede staat groeien. Daarvoor is nodig dat er een uitermate goede plantplaats met bodemverrijking gecreëerd wordt. En dat de bomen de eerste drie jaar water en onderhoud krijgen om te zorgen dat ze goed aanslaan.
Deze aanbesteding heeft tot doel het sluiten van een raamovereenkomst. De doelstelling is “Zorg dragen voor een gezond bestand aan bomen die de komende 30 jaar bijdraagt aan het verminderen van hittestress”

De gemeente Helmond bepaalt per deelopdracht het aantal en soort van de door de opdrachtnemer te leveren bomen. In het bestek zijn de meest voorkomende bomen die gemeente Helmond wenst te planten opgenomen. De inschrijver plant de bomen met in acht neming van de eisen in de RAW.
De nazorg van 3 jaren is omschreven in het bestek. De inschrijver levert na 3 jaar nazorg een levende en gezonde boom op. Elk jaar voor 15-oktober beoordelen de inschrijver en de gemeente Helmond samen de conditie en het boombeeld van de boom en of er bomen moeten worden vervangen omdat de boom beschadigd is of niet is aangeslagen. Na afloop van de nazorgperiode van 3 jaren beoordelen de inschrijver en de gemeente Helmond samen de conditie en boombeeld van de boom.

Uit de evaluatie van voorgaande aanbestedingen is gebleken dat de markt van groen aannemers behoefte heeft aan kleinere opdrachten. Gelet op het kenmerk van de opdracht, de samenstelling van de markt is daarom besloten om inschrijvers de keuze te geven tussen inschrijven op een halve en dus kleinere opdracht of inschrijven op de gehele opdracht.
Er wordt daarom een Perceel 1 gemaakt waarop kan worden ingeschreven voor de helft van de opdracht, te weten de helft van het budget.
Als perceel 1 wordt gegund, wordt deze gegund aan twee inschrijvers. Namelijk inschrijver A met de laagste fictieve inschrijfsom, oftewel beste prijs-kwaliteit verhouding, van perceel 1. En inschrijver B die als tweede is geëindigd in perceel 1 met de beste prijs-kwaliteit verhouding.

Echter het is aantrekkelijk voor gemeente Helmond indien er één opdrachtnemer zou zijn voor de gehele opdracht. Immers één opdrachtnemer vergt minder overleg en coördinatie uren van medewerkers van de gemeente. Daarom wordt een tweede perceel gemaakt voor het geval er inschrijvers zijn die op de gehele opdracht willen inschrijven.
In totaal zijn er dus 2 percelen. Slechts 1 van beide percelen wordt gegund.
Perceel 1: kalenderjaar 2024 is € 200.000, – budget per opdrachtnemer A en B beschikbaar incl. levering bomen en drie jaar nazorg.
Perceel 2: kalenderjaar 2024 is € 400.000, – beschikbaar incl. levering bomen en drie jaar nazorg.

Een inschrijver mag eenmaal inschrijven. Een inschrijver schrijft dus OF op perceel 1 in Of op perceel 2 in. Als de inschrijver onderdeel is van een samenwerkingsverband, of als hoofd- en onderaannemer mag eenmaal worden ingeschreven. Een inschrijver kan dus niet als onderdeel van een combinatie én individueel inschrijven.

De overeenkomst is een raamoverkomst. Er is gekozen voor een langere duur dan vier jaar voor de raamovereenkomst omdat er sprake is van drie jaar nazorg en garantie. Dit houdt in dat er maximaal vier plantjaren zijn met elk drie jaar nazorg en garantie. Dit kan resulteren in een samenwerking van
maximaal 7 jaar. Dat betekent dat bomen die in het vierde contractjaar worden geplant nog drie jaar nadien moeten worden onderhouden.
Na de nazorg periode van drie jaar wordt de plantplaats opgeleverd waarvoor de inschrijver een garantie moet geven dat er een levende gezonde boom staat. In het voorjaar 2028 kan er opdracht gegeven worden voor een laatste deelopdracht voor het planten van de laatste bomen.

Bron: Tenderned donderdag 1 augustus 2024 https://www.tenderned.nl/aankondigingen/overzicht/344921

Aanbestedingsnieuws 9e jaargang editie 2 augustus 2024

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *