Kamervragen over zonne-eiland Ijsselmeer, dienst – Aanbestedingsnieuws

Kamervragen over zonne-eiland Ijsselmeer, dienst

Op 24 mei 2024 hebben de leden Vermeer (BBB) en Eerdmans (JA21)  Kamervragen gesteld over zonne-atollen (eilanden) op het IJsselmeer.

De vragen zijn gesteld naar aanleiding van een artikel in de Telegraaf maar dat artikel gaat volgens de Dienst EZK er ten onrechte uit dat er al een ruimtelijk inpassingsplan loopt, er worden alleen mogelijkheden onderzocht

De Dienst Klimaat en Energie van het Ministerie van Economsiche Zaken heeft daar een antwoord over gecomponeerd en vraagt de Minister het te tekenen. Het stuk is echter al zonder handtekening van de Minister gepubliceerd.

• De leden Vermeer (BBB) en Eerdmans (JA21) vragen naar betrokkenheid van EZK/KGG bij het project Buitendijks Plan. Aanleiding daarvoor is een Telegraaf-artikel met als titel ‘Plan om 2,5 miljoen zonnepanelen op IJsselmeer te leggen stuit op verzet: Defensie, boeren en drinkwater in problemen

• In het artikel wordt volgens het Ministerie onterecht de suggestie gewekt dat EZK/KGG een project uitvoert om dit plan ruimtelijk in te passen. In de beantwoording geeft EZK aan (namens de Minister) dat de betrokkenheid van EZK/KGG bij dit plan zich beperkt tot een melding van Meerlicht B.V. met het verzoek om een Rijkscoördinatieregeling/Rijksprojectprocedure te starten. U [red AN: De Minister dus]  geeft aan dat hier in Q4 2024 nog over besloten zal worden;

• Ook licht toe dat er een ‘integrale verkenning Wieringerhoek’ loopt waarin EZK/KGG samen met andere departementen (LVVN, IenW, BZK en Defensie) verkent hoe een zon-op-waterproject kan worden gecombineerd met natuurontwikkeling en het verbeteren van de recreatiemogelijkheden.

U [RED AN: De Minister].wijst erop dat deze integrale verkenning (mede) bepalend zal zijn voor het al dan niet opstarten van een Rijksprojectprocedure.

Bron: DGKE-DRE / 65625625, 15 juli 2024

——–

NdR Aanbestedingsnieuws: Het is altijd wel makkelijk partij kiezen als de VVD tegen de VVD strijdt, het is alleen moeilijk om te zien wanneer dat zo is. Kamervragen van de BBB en de NSC die nog niet door de Minister zijn beantwoord maar wel al als memo aan de Minister gepubliceerd, geven een inkijkje in de werkwijze van alle RWS Rijksgeldverslindende Turboprojecten

De rijksprojectprocedures zijn dus een soort bestemmingsplan op nationaal niveau waarmee de gemeente en/of provincie gebypasst kan worden voor de uitvoering van rijksprojecten. Tot 2015 bestond dat niet.

Een van de grotere problemen met aanbestedingen en de wro is dat de Aanbestedingswet en de inmiddels niet meer zo nieuwe nieuwe Wro nooit rekening zijn gaan houden met elkaar.

Er is niets over geregeld hoe het bestemmingsplan zich verhoudt tot dit rijksinpassingsplan en wanneer er dan moet worden aanbesteed, of wanneer de bewoners mogen inspreken en wat de waarde van die inspraak dan is.

Dat is ook een van de belangrijkste redenen waarom je maar met je ogen hoefde te knipperen en Mark Rutte had weer een snelweg dwars door 500 huizen in Amstelveen, of Beek en Donk zonder dat de lokale democratie hier veel in de melk te brokkelen had. Boze bewoners overal maar die konden de rijdende trein ook niet tegenhouden. Wat ga je doen.

En dan moest het ook al vrij gauw weer opnieuw en daarna weer opnieuw, bijvoorbeeld omdat geen rekening was gehouden met lokale omstandigheden.

Nu Rutte is verdwenen, is het toch wel te hopen dat er een einde komt aan de ondemocratische omgevingsanarchie die dit ten gevolge heeft gehad waarbij er maar 3 onduidelijke ambtenaren op RWS of 2 op RWS en een bij Prorail nodig waren om Nederland compleet te reorganiseren. Team Wilde Plannen heeft daarbij veelvuldig gebruik kunnen maken van de gunfirst strategie. Dat is ook maar een term die Aanbestedingsnieuws aan dit fenomeen geplakt heeft. Eerst de opdracht gunnen en dan de inspraak starten. Wat onder meer tot het dramatische Feyenoord City plan haast kon lijden tot het slopen van de Kuip en het bouwen van een nieuwe woonwijk met hoge woontorens aldaar. En hier en daar en overal.

En dat is ook een bericht voor Feyenoord supporters onder moeilijk nee zeggende ambtenaren die het misschien nog hadden kunnen verhinderen als ze wat beter waren in Ferm Nee blijven zeggen.

Je kan wel de doelen blijven verplaatsen maar op een gegeven moment staan de doelen in een ander stadion, bijvoorbeeld een Tweede Kuip. Of nog erger, je doelen staan ineens in de Arena. En dan verlies je zeker elke wedstrijd.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *