Renovatie/nieuwbouw Green Gatwick Amsterdam – Aanbestedingsnieuws

Renovatie/nieuwbouw Green Gatwick Amsterdam

Foto: Google Streetview

Het Rijksvastgoedbedrijf (RVB) wil een projectpartner contracteren om het pand “Green Gatwick”, gelegen aan Gatwickstraat 1 in Amsterdam-Sloterdijk, uit te breiden en te transformeren tot een aantrekkelijk en duurzaam rijkskantoor, door middel van eenDesign & Build (DB) contractvorm. Green Gatwick wordt een rijkskantoor dat voldoet aan de Rijkskaders zoals o.a. de Fysieke Werkomgeving Rijk (FWR) en de duurzaamheidsdoelen uit de Routekaart 2.0. De projectscope betreft in de basis de realisatie van zo’n 1390 werkplekken voor meerdere rijksdiensten, de uitbreiding van de huidige parkeerkelder, de realisatie van een multifunctionele, levendige plint, een Rijksontmoetingsplein en de inpassing van bijzondere faciliteiten zoals een Douane- en FIOD laboratorium.

Het huidige Gatwick gebouw is in 1989 gebouwd, is verouderd en voldoet momenteel niet aan de hedendaagse standaarden voor rijkskantoren. Het huidige pand aan de Gatwickstraat is 16.243 m² BVO groot en zal – naast de noodzakelijke uitbreiding tot ruim 47.000 m² BVO – geheel gesaneerd en gerenoveerd dienen te worden, waarbij het uitgangspunt is dat het bestaande casco in tact blijft. Het inbouwpakket wordt met een afzonderlijke opdracht in de eerste helft van 2024 nagenoeg geheel gesloopt, behoudens de kelder, begane grond en eerste verdieping en de installaties die benodigd zijn om deze verdiepingen in gebruik te houden tot de start van het realisatieproject. Het slopen van het inbouwpakket valt daarmee buiten de scope van
deze opdracht met uitzondering van het restant van het te verwijderen pakket. Op de kavel is een bouwvolume van 40.000 m2 kantoorruimte toegestaan door de gemeente Amsterdam. Dit is exclusief circa 7.000 m² parkeerkelder. Het is de ambitie van het RVB een rijkskantoor te creëren dat de duurzaamheidsdoelen van het Rijk ruimschoots behaalt, voldoet aan de Rijkskaders, en een positieve en duurzame impuls levert voor de omgeving. Green Gatwick wordt een uithangbord voor de Rijksoverheid en wordt op gebied van duurzaamheid en architectuur beoordeeld als zodanig. Het gebouw dient daarom representatief en herkenbaar te zijn.
Het kavel wordt omsloten door de Basisweg, La Guardiaweg en de Gatwickstraat. De Basisweg is een belangrijke gebiedsontsluitingsweg. De Gatwickstraat is een utilitaire, doodlopende weg die voor Green Gatwick en omliggende gebouwen dient als ontsluiting van de parkeergarages en expeditie. De bereikbaarheid van het gebied is zeer goed.

De realisatie van Green Gatwick vindt plaats op het huidige krappe en kleine plot. Er is geen terrein in eigendom in het omliggende gebied om dit plot verder uit te breiden. Er dient nagedacht te worden over de inrichting van de bouwplaats en de overlast die de realisatie kan geven voor de omgeving. Er is in opdracht van het RVB een BLVCplan opgesteld, maar het is tevens aan de opdrachtnemer om mee te denken over (creatieve) oplossingen voor de realisatie op het krappe plot en de implementatie hiervan.

Scope
De scope van de opdracht bestaat in hoofdlijnen uit de volgende integrale sloop-, ontwerp- en realisatieopgave:
– Het slopen van de gevel, dakwerken en installaties tot betoncasco en het slopen van de huidige entree met bovenliggende ruimten inclusief
inbouwpakket (2 bouwlagen);
– Het saneren van resterend asbest op de begane grond, eerste verdieping, in de kelder en in de installaties;
– Het integraal ontwerpen van de nieuwe huisvesting met werkplekken voor meerdere rijksdiensten. Er dient speciale aandacht te zijn voor de realisatie
van een levendige plint;
– Het integraal ontwerpen, renoveren (ca. 16.243 m2 BVO) en nieuw bouwen van een rijkskantoor (ca. 30.757 m2 BVO) conform de principes van de FWR
3.0 (Fysieke Werkomgeving Rijk). Het rijkskantoor bestaat op hoofdlijnen uit:
o Ca. 1.390 werkplekken voor meerdere rijksdiensten;
o Een te renoveren parkeerkelder onder het huidige pand, welke wordt vergroot tot de buitengrenzen van de kavel;
o Een multifunctionele, levendige plint;
o Inpassing van bijzondere faciliteiten zoals een Douane- en FIOD laboratorium;
o Een binnentuin die openbaar toegankelijk is als looproute tussen het woongebied van Sloterdijk achter de A10 en treinstation Sloterdijk.

De aanbesteding verloopt volgens de Europese concurrentiegerichte dialoog. Dit betekent dat de aanbesteding in twee fasen plaatsvindt.
In de eerste fase (de aanmeldingsfase) worden alle geïnteresseerde ondernemingen in de gelegenheid gesteld zich aan te melden als gegadigde. Het doel van deze fase is om maximaal drie gegadigden te selecteren die worden toegelaten tot de dialoog- en inschrijvingsfase.

Het doel van de inlichtingenbijeenkomst aanmeldingsfase die door de aanbesteder wordt gehouden is om ondernemingen uitleg te geven over de inhoud en omvang van de opdracht alsmede de aanbestedingsprocedure. Tijdens de inlichtingenbijeenkomst worden ondernemingen in de gelegenheid gesteld om vragen te stellen. Na afloop van de bijeenkomst worden de presentatie, vragen en antwoorden op Tenderned gepubliceerd.
Ondernemingen kunnen zich aanmelden voor deze inlichtingenbijeenkomst door uiterlijk voor 26 augustus 2024 18:00 uur een bericht te sturen via de
berichtenmodule van Tenderned. In het bericht dient de bedrijfsnaam te worden vermeld en de namen van de personen die de inlichtingenbijeenkomst namens de onderneming zullen bijwonen. Per onderneming mogen maximaal twee personen deelnemen aan de inlichtingenbijeenkomst. Deze personen dienen zich te legitimeren met een geldig identiteitsbewijs. Aansluitend aan de inlichtingenbijeenkomst is er een korte schouw van de locatie.
Bij deze schouw is het in beginsel niet toegestaan om van de locatie foto’s en filmpjes te maken. De inlichtingenbijeenkomst vindt plaats op de locatie van het project (Gatwickstraat 1 te Amsterdam) op 29 augustus 2024 .

Bron: Tenderned zondag 14 juli 2024 https://www.tenderned.nl/aankondigingen/overzicht/343267

Aanbestedingsnieuws 9e jaargang editie 16 juli 2024

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *