Concessie Vechtdallijnen provincie Overijssellp pl – Aanbestedingsnieuws

Concessie Vechtdallijnen provincie Overijssellp pl

Op 26 maart 2024 (kenmerk 2024-006902) hebben de Colleges van Gedeputeerde Staten van de provincies Drenthe en Overijssel besloten de huidige concessie Vechtdallijnen met één jaar te verlengen tot december 2028. Hierdoor eindigt de huidige concessie Vechtdallijnen op 9 december 2028.
De nieuwe Concessie Vechtdallijnen start op 10 december 2028 en kent een looptijd van vijftien jaar (tot december 2043).

Op 1 februari 2024 heeft de Concessieverlener via Mercell, Tenderned en Tenders Electronic Daily (TED) een vooraankondiging van het voornemen tot openbare aanbesteding van de Concessie met het Tenderned-nummer 450481 verzonden ter publicatie in het Supplement op het Publicatieblad van de Europese Unie. Met deze vooraankondiging is tevens de derde marktconsulatie verzonden.
Naast de derde marktconsultatie zijn er eerder nog twee uitgevoerd:
• Eerste marktconsultatie verduurzaming treindiensten Zutphen – Hengelo – Oldenzaal en Almelo – Hardenberg op 8 oktober 2022 met Tenderned-kenmerk 381047; en
• Tweede marktconsultatie verduurzaming treindiensten Vechtdallijnen en Zutphen – Hengelo – Oldenzaal op 21 April 2023 met Tenderned-kenmerk 408814.
Naast de marktconsultatie is ook het ontwerp-Programma van Eisen voor de Concessie op 1 februari 2024 via Tenderned voor marktpartijen vrijgegeven.
De verslagen van alle drie de marktconsultaties zijn terug te vinden op het informatieportaal Pleio. Zie de aanbestedingsdocumenten voor uitleg over toegang tot het informatieportaal Pleio.

De Gedeputeerde Staten van de provincies Drenthe en Overijssel zijn bevoegd om concessies voor Openbaar Vervoer per spoor op de Treindienst tussen Zwolle en Emmen (RS20 en RE20) en de Treindienst tussen Almelo en Hardenberg (RS21) te verlenen. Daarbij zijn de provincies Drenthe en Overijssel gezamenlijk bevoegd gezag (ieder voor hun grondgebied) voor de Treindienst tussen Zwolle en Emmen en is de provincie Overijssel bevoegd gezag voor de Treindienst tussen Almelo en Hardenberg. De Concessie Vechtdallijnen betreft het exclusieve recht, en tevens de plicht, tot het aanbieden van openbaar vervoer per spoor op de Treindienst tussen Zwolle en Emmen en de Treindienst tussen Almelo en Hardenberg. Op 18 april 2023 hebben Gedeputeerde Staten van de provincies Drenthe en Overijssel besloten de Concessie Vechtdallijnen gezamenlijk aan te besteden. De Gedeputeerde Staten van de provincies Drenthe en Overijssel hebben de Provinciale Staten van deze provincies hierover geïnformeerd. De provincie Overijssel treedt daarbij op als penvoerder.

Doel van de aanbesteding is te komen tot concessieverlening aan één vervoerder die de Concessie gaat uitvoeren tegen de beste kwaliteit binnen het beschikbaar gestelde financieel budget. De Concessieverlener heeft als doel de kwaliteit van de Treindiensten en daarmee de klantwaardering verder te verhogen, zodat de ingezette lijn van vervoersgroei verder wordt voortgezet. De Concessieverlener streeft daarnaast naar een probleemloze start van de
Concessie en wenst dat de gevraagde en toegezegde productverbeteringen tijdig en op een juiste manier worden doorgevoerd. Met het oog op de realisatie van de ambities van de provincies is het belangrijk dat de regionale treindiensten optimaal aansluiten bij de wensen van Reizigers.
Concessiehouder dient een toekomstvast treinproduct te ontwikkelen. Het aantal Reizigers neemt toe, al dan niet versterkt door de toevoeging van meer en/of snellere ritten of extra capaciteit. De Concessieverlener ziet noodzaak en ruimte voor groei en ontwikkeling in de Concessie, ook met het oog op verbeteringen voor milieu, klimaat, bereikbaarheid en verblijfskwaliteit.

De Concessieverlener organiseert voor het Overnamematerieel twee schouwmomenten om Geïnteresseerden de mogelijkheid te bieden het Overnamematerieel te bekijken. De eerste schouw voor het Overnamematerieel vindt plaats op een nader te bepalen moment (verwachting week 38) op een nader te bepalen locatie. De tweede schouw voor het Overnamematerieel vindt plaats op een nader te bepalen moment (verwachting week 45) op een nader te bepalen locatie. Bij beide schouwmomenten staat een GTW-treinstel beschikbaar voor bezichtiging, met de mogelijkheid om naast het interieur en exterieur ook het dak en de onderzijde van het Treinstel te bekijken. Geïnteresseerden die bij de schouw aanwezig wensen te zijn, dienen zich uiterlijk op een nader te bepalen moment (eerste schouwmoment) en/of een nader te bepalen moment (tweede schouwmoment) aan te melden via de berichtenmodule van Tenderned onder vermelding van ‘Aanmelding schouw Vechtdallijnen’. Zij ontvangen een programma en nadere informatie over
de locatie van de schouw. Per Geïnteresseerde mogen maximaal drie vertegenwoordigers aanwezig zijn bij beide schouwmomenten.

Bron: Tenderned vrijdag 12 juli 2024 https://www.tenderned.nl/aankondigingen/overzicht/343037

Aanbestedingsnieuws 9e jaargang editie 15 juli 2024

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *