3dgeprinte klei van Urban Reef moet stortstenen vervangen – Aanbestedingsnieuws

3dgeprinte klei van Urban Reef moet stortstenen vervangen

Rijkswaterstaat berichtte 3 juli van een nieuwe duurzaamheids… ding bijj gebrek aan een beter woord. 3d geprinte klei. Dat moet volgens het persbericht worden gebruikt als oeverbescherming in plaats van stortstenen. Bij deze werkzaamheden worden ‘tidal reefs’ gebruikt; 3D-geprinte kleiriffen.

Het Rotterdamse Bedrijf Urban Reef ontwikkelde deze 3D, van klei geprinte en afgebakken keramieken ‘getijden riffen’. Deze bestaan, meer dan stortstenen, uit een complex netwerk van holtes en zijn voorzien van een ruw oppervlak.

‘We gaan dit alles onderzoeken en monitoren en dan zal blijken of de reefs goed dienen als dam, bestand zijn tegen de stroming en omstandigheden en vooral of ze een bijdrage leveren aan de biodiversiteit. Want het doel is om hier een thuis te bieden aan zo veel als mogelijk soorten,
duurzaamheidsadviseur van Combinatie Maaskracht, Esther Stapper’

‘Normaal gesproken wordt zo’n dam voor de oever gemaakt met stortstenen’, vervolgt Stapper. ‘Die stenen dienen als golfbreker en dat zorgt weer voor een veilig leef- en paaigebied voor verschillende soorten. Nu worden in plaats van stortstenen 15 ‘tidal reefs’ gebruikt.’

Een foto van de kleireefs konden we niet publiceren in verband met voorbehouden rechten. Er staat er wel een op:

Zie ook:

https://www.rijkswaterstaat.nl/nieuws/archief/2024/07/3d-kleiriffen-moeten-langduri

©Screenshot rijkswaterstaat 2024

ger-thuis-bieden-aan-flora-en-fauna

en meer op:

https://www.urbanreef.nl/projects

Opmerkelijk nieuws, dat zagen we aanvankelijk ook niet zo in maar nu bleek een week later, toen herstelwerkzaamheden aan taluds moesten plaatsvinden als gevolg van de hevige regenval even verder stroomafwaarts bij Den Bosch.

Zie verdere ook
https://www.aaenmaas.nl/actueel/nieuws/2024/juli/herstelwerkzaamheden-stuw-omgeving-brand/

Een bericht van het waterschap van de omgeving Boxmeer (Aa en Maas) over de erosie van taluds bij Den Bosch, ter hoogte van Brand. We zagen de 3dprints er gelukkig nog niet liggen. De firma Ploegam ging daar aan de slag met het plaatsen van kunstzinnige damwanden. Ook 3d. Eigenlijk is alles wat wij hier printen ook 3d. En het komt ook uit eeen 3d printer.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *